Tarka Dhal


Tarka Dhal, of je dit gerecht nog echt zo mag noemen durf ik niet te zeggen, ik heb het iig gebaseerd op een recept dat zo heette. Een dhalschoten wordt veel gegeten in India waar een groot deel van de bevolking vegetariër is. Op aanraadde van een collega ging ik eens duiken in de verschillende recepten die er zijn voor dhal en deze heb ik al vele malen gemaakt. Ditmaal heb ik er echter zelf zoete aardappel aan toegevoegd wat het net weer even afwisselend maakt.

Tarka Dhal
2 x 2 el kokosolie
2 sjalotjes of kleine uien in ringen
1 tl gele mosterdzaadjes
2 teentjes knoflook, geperst
8 fenegriekzaadjes
1 tl geraspte gemberwortel
½ tl zout
125 gr rode linzen
1 grote zoete aardappel, geschild, in blokjes
1 el tomatenpuree
8 dl water
1 blik tomaten in stukjes
½ el + 1 tl garam massala
1 el citroensap
4 el fijngehakte koriander
½ tl chilipoeder

Verhit 2 el kokosolie in een zware grote pan. Fruit hierin de sjalotjes of uitjes op hoog vuur ongeveer 2 - 3 minuten. Voeg vervolgens de mosterdzaadjes toe , dek de pan af en wacht tot de zaadjes beginnen te knappen.

Haal dan de deksel van de pan en voeg toe: knoflook, fenegriekzaadjes, gember en zout.

Roer alles goed door en voeg vervolgens de linzen, zoete aardappel, tomatenpuree en het water toe. Laat op een zacht vuur 10 minuten pruttelen.

Na de 10 minuten de tomaten uit blik (incl sap), citroensap, ½ el garam massala en de koriander erdoor roeren. Laat alles nog 5-10 minuten pruttelen tot de linzen en de zoete aardappel gaar zijn.

Schep de linzen en zoete aardappelen mengsel in de borden. Verhit in een kleine koekenpan de 2 el kokosolie. Wanneer gesmolten en verhit van het vuur afhalen en 1 tl garam massala en ½ tl chilipoeder erdoorheen roeren. Giet dit over de linzen en zoete aardappelen heen.

Serveren met een naan, of een beetje rijst.
Let op helaas zijn de naan's van Patak's sinds kort niet meer plantaardig. De naan van Newbury Phillips is dat wel en minstens zo lekker!




Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Bij mij worden/blijven die Newbury naans altijd zo droog... Bij jou niet? Ik doe ze in de magnetron, zoals op de verpakking staat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wist niet eens dat dat op de verpakking stond! Ik doe het altijd in de broodrooster, 5 minuten. Ben niet zo'n fan van de magnetron.
      Heb je een broodrooster? Dan is het denk ik wel het proberen waard.

      Verwijderen
  2. Nee, helaas geen broodrooster (sinds hij zo'n jaar of 2 geleden kapotging) maar die staat wel op het wensenijstje dus... Dankvoor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen