Spinazie kofta met chapati

In het Indiaas heet dit gerecht Palak Kofta. Ik vond de smaak erg lekker, ik zou de volgende keer echter de balletjes wat luchtiger willen hebben, ik denk dat ik de gemalen cashewnoten en een deel van de besan dan misschien vervang door aardappel. Dat zie ik ook veel in palak kofta op het internet terug komen.


Spinazie kofta in tomatensaus
Voor de kofta:
250 gram spinazie
1 el maanzaad (ik had dit niet in huis en heb ½ el chiazaad gebruikt)
2 el gebroken cashewnoten
1 cup kikkererwtenmeel (besan)
½ tl koriander, gemalen
½ tl komijnpoeder
½ tl chilipoeder
zout naar smaak

Voor de saus:
2 el plantaardige olie
½ tl komijnzaad
1 middelgrote ui, gehakt
1 tl geraspte gember
1 tl geperste knoflook
2 el cashewnoten pasta (ik heb 1 el amandelpasta gebruikt)
½ tl kurkuma (geelwortel)
1 tl chilipoeder
1 blik tomatenstukjes (of 250 gr gehakte verse tomaten en ½ cup water)
zout naar smaak

Verse koriander ter garnering

Kook de spinazie tot deze geslonken is, afspoelen met koud water, zo veel mogelijk vocht eruit knijpen en fijnhakken.
Maal de cashewnoten en maanzaad in de blender zo fijn mogelijk en meng dit met de spinazie en de overige ingrediënten voor de kofta.
Verdeel in 8 balletjes. Verhit een wok of grote pan met olie en frituur de balletjes tot ze bruin kleuren. Uit laten lekker op keukenpapier.

In een grote koekenpan of wok olie verhitten. Komijnzaadjes toevoegen en wanneer ze beginnen te knetteren doe je de ui erbij. Sauteren tot de ui mooi bruin is.
Voeg de gember, knoflook, cashew noten pasta, kurkuma, chilipoeder en zout toe en bak nog voor een paar minuten. Tomaten erbij voegen en laat zo'n 10 minuten sudderen. Voeg een paar minuten voor serveren de
kofta balletjes toe zodat deze weer meewarmen.

Chapati
225 gram volkorenmeel, gezeefd
1 tl zout
1 eetlepel olie
150 ml water

Meng in een kom het meel met zout en voeg het water toe. Doe de olie erbij en meng alles tot een soepel deeg. Afgedekt 30 minuten laten staan.
Daarna deeg 10 minuten kneden en verdelen in 10 gelijke porties. Rol ze met je handen op tot balletjes (bestuif je handen eventueel met meel) en druk ze plat op een met meel bestoven plank. Rol ze zo dun mogelijk uit tot je dunnen pannenkoeken hebt van 10-12 cm doorsnede.
Verhit een koekenpan en bak iedere chapati tot er op de onderkant bruine vlekken verschijnen.
Neem vervolgens het broodje met een tang uit de pan en houd deze boven een open vlam (bv van de gaspit) tot de chapati oppoft.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen: